in Smart Health, Smart Industry, Smart Public

Twee tropische middagen in augustus was ik te gast op het mooie complex van hockeyclub Bloemendaal. 

Op uitnodiging van coach Jeroen Visser hebben we met het Dames 1 elftal en hun begeleiders twee keer anderhalf uur stilgestaan bij gedragsstijlen en hun kenmerken, persoonlijke voorkeuren, effectieve communicatie, omgaan met uitdagingen en samenwerken aan sportieve doelen met het doel een boost te geven aan de samenwerking binnen het team, zowel op als buiten het veld. 

Met een stapel rapporten en de laptop onder de arm betrad ik het complex bij een graadje of 26 (en een week later zelf met 33 graden!). Het was lang geleden dat ik er zelf binnen was geweest. Als jongetje van 16 heb ik hier ooit een toernooi gespeeld en dat was een hele belevenis vanuit mijn hockeyclub in Eefde (bij Zutphen) waar ik toen speelde. Aan de sfeer was niets veranderd. Aan de hoeveelheid aanwezigen wel. Het was nog volop zomer, op de verenigingsmanager en wat verzorging na was het clubhuis leeg!  

Op het eerste veld waren de dames bezig met het afronden van de eerste van twee trainingen die middag. De week ervoor waren ze het seizoen gestart met een eerste training op de vrijdag. De tweede helft van het hockeyseizoen is als gevolg van de Corona maatregelen volledig in het water gevallen. Logisch dat je dan weer zin hebt om aan de slag te gaan! Ondanks de warmte leken ze er veel plezier in te hebben. De afspraak was om na de training in het clubhuis even te lunchen, kennis te maken met de nieuwe krachttrainers en dan mentaal aan de slag te gaan met DISC. 

In de week voorafgaand aan de workshop hadden alle dames en hun begeleiders (25 man/vrouw) hun persoonlijk assessment gedaan. Het team was in essentie met vier nieuwe speelsters niet enorm gewijzigd ten opzichte van het vorige seizoen. De meesten kenden elkaar dus al redelijk goed en er werd serieus gewerkt maar ook volop gelachen en feedback gedeeld. Belangrijkste onderwerpen voor deze workshop waren: 

  • kennismaken met verschillende gedragsstijlen; 
  • herkennen van eigen stijl en hoe die over kan komen bij anderen; 
  • elkaar (nog) beter leren kennen door profielen en voorbeelden te bespreken; 
  • elkaar makkelijk te kunnen vinden in relatie tot de ambitie; 
  • elkaar constructief kunnen aanspreken, scherp houden en complimenteren.  

 In de afsluiting hebben we alle stijlen verzameld in het zogenaamde Teamwheel en besproken waar de veronderstelde kwaliteiten en uitdagingen liggen op basis van de verzamelde profielen.  

Een enkeling was reeds bekend met DISC maar voor de meesten was het een nieuwe ervaring en leverde hun profielschets leuke en soms nieuwe inzichten op‘Ik dacht niet dat ik zo blauw was maar heb het thuis besproken en geleerd dat ik toch echt wel op mijn structuur gesteld ben”, zo vertelde 1 van de dames.  

Het was voor mij een genot om voor zo’n gedreven en open groep twee leuke, interactieve workshopdagen te begeleiden. Ik heb veel respect voor de discipline en het plezier waarmee de dames in de hitte het seizoen zijn gestart. Want ook na de workshop stonden ze om kwart voor 4 weer anderhalf uur op het veld. En met resultaat: de eerste oefenwedstijd tussen de twee workshopdagen in werd gewonnen met 5-2 van een directe hoofdklasseconcurrent. Een mooie start! 

Moraal van het verhaal: een team waarvan de spelers (of medewerkers) elkaar goed kennen, effectief met elkaar communiceren en zowel elkaars kwaliteiten als valkuilen kennen, presteert beter.  

Met dank aan Jeroen Visser, de dames van Bloemendaal D1 en hun begeleiders. 

Ben je ook nieuwsgierig wat DISC voor jouw team kan betekenen neem dan contact op met Robert Jan Hesselink op 06-23776057 of via robertjanhesselink@vhp.nl. 

0