Smart Industry

“Constant Werken aan Organisatie- en Cultuurverbetering”

 

Wuppermann Staal Nederland (WSN) is een jong, dynamisch bedrijf, gevestigd op industrieterrein Moerdijk. WSN verzinkt staal op een hoogtechnologische manier. Dit geheel nieuwe productieproces, dat in vele opzichten baanbrekend is, heeft vorm gekregen in een moderne en schone productieomgeving. Bij WSN worden warmgewalste rollen staal in een continu proces gebeitst, verzinkt en behandeld. Een deel van het gegalvaniseerde materiaal wordt op een aparte installatie in smalle stroken gesneden. WSN verwerkt jaarlijks ongeveer 500.000 ton staal. Het grootste deel van de productie is bestemd voor de export buiten Nederland. Veel van het geproduceerde staal wordt gebruikt in meubels, profielen, de bouw en (graan)silo’s. Bij WSN werken ongeveer 150 collega’s, waarvan een groot deel in ploegendienst. Veilig werken en continu verbeteren zijn twee van de strategische doelstellingen van WSN.

.

“Wat begon met duurzame inzetbaarheid groeide uit tot een duurzame en veelomvattende samenwerking, waarbij tal van thema’s aan bod kwamen.”

 

A

“In 2017 begon onze samenwerking met vhp, aanvankelijk gericht op de subsidieregeling voor duurzame inzetbaarheid,” vertelt Terry Flokstra (Managing Director Finance & HRM). “In 2018 faciliteerde vhp meerdere managementteam- &  leadership- sessies. In 2020 hebben we samen ons HR-beleid kritisch bekeken om ervoor te zorgen dat onze medewerkers de aandacht kregen die ze verdienden. Vanaf 2023 verschoof onze focus naar teamontwikkeling, waarbij zowel leidinggevenden als teamleden betrokken waren. Dit was een cruciale stap om ervoor te zorgen dat we als geheel dezelfde koers bleven varen. Wat begon met duurzame inzetbaarheid groeide uit tot een duurzame en veelomvattende samenwerking, waarbij tal van thema’s aan bod kwamen.”

Nieuwe ambitie
“Een belangrijk moment was het vaststellen van onze ambitie voor 2025 (WSN-programma 2025), gericht op technologische vooruitgang, duurzaamheid, personeelsontwikkeling en organisatieverbetering. We wilden identificeren waar we al sterk in waren en waar we konden verbeteren om zodoende klaar te zijn voor de verdere toekomst van WSN.
De managementteamsessies werden parallel aan deze ambitie uitgevoerd, waardoor ons leiderschapsteam beter leerde samenwerken. Maar het ging uiteraard niet alleen om het MT en de directie. We wilden er zeker van zijn dat de boodschap van het WSN-programma 2025 goed en breed werd gecommuniceerd naar al onze medewerkers. We hielden sessies met hen, luisterden naar hun feedback en deden dat met respect voor anonimiteit en integriteit.”

“Het resultaat is dat we constant werken aan de verbetering van onze organisatie en cultuur,” vertelt Terry trots. “Daarnaast is de communicatie naar de medewerkers verbeterd, en de bekendheid van onze nieuwe ambitie is vergroot. Iedereen heeft hieraan bijgedragen.”

Voorbereiding is het halve werk
“De grootste uitdaging was het voorbereiden van de sessies om de juiste input te verkrijgen. Deze sessies leidden echter ook tot verbeterde communicatie, zowel intern als extern. Het doorbreken van patronen in ons MT-team was niet eenvoudig. Het proces kende zijn uitdagingen, maar dankzij een intensieve samenwerking tussen Wupperman en vhp,  is ook dit proces succesvol verlopen. Door de flexibele aanpak van vhp en de goede bekendheid met Wupperman, waren ze snel in staat adequaat te reageren op veranderende behoeften van onze organisatie.”

 

“Voortdurende zelfreflectie, open communicatie en een langdurige samenwerking waren de sleutelfactoren tot succes”

 

 

Succesfactoren
“Voortdurende zelfreflectie, open communicatie en een langdurige samenwerking waren de sleutelfactoren tot succes. Door onze langdurige samenwerking heeft vhp ons geleidelijk beter leren kennen, waardoor ze telkens maatwerk konden leveren. Het proces was uitdagend maar uiterst bevredigend, waarbij vertrouwen een cruciale rol speelde. We bleven voortdurend in gesprek, evalueerden wat we hadden bereikt en keken vooruit!”

0