Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

September 2020 – Week van de RI&E

21 september 2020 - 25 september 2020

Volgens de Arbobalans 2018 heeft 49% van alle organisaties een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Dat is al iets meer dan in 2016 toen dat nog 45% was. Het zijn vooral de grotere bedrijven die wél een RI&E hebben opgesteld: 83% van de beroepsbevolking werkte toen in een bedrijf met een RI&E. Lees hierover meer in blog van Hetty Vermeulen.

De lage cijfers doen vermoeden dat het uitvoeren van de RI&E geen prioriteit heeft. Uit ervaring weten we dat veel organisaties het een weinig inspirerende en zelfs vervelende klus vinden waar ze tegenop zien. Vooral bij de kleine en middelgrote bedrijven is het iets wat er ‘even bij’ moet worden gedaan, naast alle lopende zaken. Het goed uitvoeren van een RI&E is een klus die de nodige tijdsinvestering vraagt. Maar vervelend hoeft het allang niet meer te zijn! Een RI&E kan succesvol worden ingezet als managementtool om plezierig, veilig en gezond samenwerken te bevorderen. De RI&E kan inspireren door medewerkers te betrekken bij het opsporen van risico’s, op de werkvloer de dialoog met elkaar te voeren over mogelijke maatregelen en medewerkers de verantwoordelijkheid te geven over het nemen van maatregelen. Door de kennis van de werkvloer te combineren met een goede externe begeleiding, is het resultaat een praktisch en werkbaar Plan van Aanpak waarmee u en uw medewerkers zelf meteen mee aan de slag kunnen!

In het kader van de week van de RI&E die van 21 tot en met 25 september wordt georganiseerd, willen wij u graag kennis laten maken met de vhp aanpak RI&E. Wij hebben twee keuzemogelijkheden voor u in petto:

Keuze 1. Kom in beweging met de RI&E!

Wij merken dat de RI&E voor organisaties vaak een doel op zich is: als alle vragen zijn ingevuld in het RI&E ‘instrument’ rolt er een Plan van Aanpak uit. Maar waar begin je dan, hoe houd je overzicht en hoe organiseer je structureel aandacht voor veilig werken? De vhp-aanpak is anders. Wij voeren de RI&E niet uit VOOR de klant, maar trekken samen op MET de klant. Hierdoor komt de dialoog op gang en daarmee de mindset in beweging.

Tijdens de week van de RI&E bieden wij u een gratis adviesgesprek en vertalen wij uw vraag naar een projectplan op hoofdlijnen voor de RI&E-aanpak die bij uw bedrijf of organisatie past. In deze aanpak:

  • vormt uw ambitie met betrekking tot veilig en gezond werken de basis,
  • zijn er heldere rollen voor de stakeholders uit alle geledingen van de organisatie, met de verantwoordelijkheden op de juiste plaats,
  • staat beschreven hoe we samen met u de échte risico’s die binnen uw bedrijf of organisatie spelen in kaart gaan brengen en hoe we toe werken naar een RI&E met een gedragen plan van aanpak wat ook voldoet aan de wet,
  • hebben wij aandacht voor veiligheidsgedrag, leiderschap en samenwerking.

Door de verschillende disciplines die aanwezig zijn binnen vhp (RI&E-experts, veranderkundigen, gedragspsychologen en ergonomen) kunnen we de juiste expertise koppelen aan uw vraag. Het vhp-team zorgt daarmee voor inhoudelijke deskundigheid gecombineerd met veranderkundige – en gedragspsychologische inzichten.

Keuze 2. RI&E dashboard

Veel van onze klanten lukt het prima om een RI&E uit te voeren of te laten uitvoeren. Wat wij ervaren is dat opvolging van de maatregelen van het plan van aanpak een stuk lastiger blijkt dan gedacht. Door omvangrijke plannen van aanpak met een veelheid aan knelpunten, verschillende prioriteiten en een groot aantal verantwoordelijken zakt de moed vaak in de schoenen. De waan van de dag draagt vervolgens ook niet bij aan efficiënt doorpakken op de voorgestelde maatregelen. Om dit euvel te verhelpen ontwikkelen wij samen met u een dashboard dat de voortgang van uw RI&E bijhoudt en handige managementoverzichten biedt.

Tijdens de week van de RI&E bieden wij in een halve dag een QuickScan gericht op de arbeidsomstandigheden binnen uw bedrijf. Wat is de status van uw RI&E? Wie is verantwoordelijk (stakeholders) voor welk deel van veilig en gezond werken? Kortom: hoe ziet uw arbozorgsysteem er op hoofdlijnen uit? Wij laten u kennis maken met de mogelijkheden van het dashboard en schetsen samen met u de contouren voor een eventueel vervolg. Hiervoor vragen wij een symbolisch bedrag van €149. Mocht u er vervolgens voor kiezen om dit dashboard samen met ons verder te ontwikkelen, dan brengen wij dit bedrag in mindering op de totale projectsom.

Keuze 3. COVID-19? Bestrijd het virus met de Verdiepende RI&E!

Sinds maart 2020 wordt de wereld beheerst door COVID-19. Dit heeft vast ook gevolgen gehad voor uw organisatie en de operationele bedrijfsvoering.
De RI&E borgt alle risico’s op het gebied van veilig en gezond werken. Naast het feit dat COVID-19 op zichzelf al een gezondheidsrisico is, veroorzaakt het virus ook nieuwe risico’s. Denk aan de inrichting van werkplekken op 1,5 m, de thuiswerkplekken en het samenwerken en leidinggeven op afstand. Tijdens de week van de RI&E (21 tot 25 september) ontvangt u van ons een gratis adviesgesprek (fysiek of online) om u op weg te helpen en 10% korting op de uitvoering van de aanvulling op uw basis RI&E óf een Verdiepende RI&E COVID-19. Wij ondersteunen u daarbij graag vanuit onze specialistische expertise en coachvaardigheden.

Praktisch:

Voor wie:

Iedere organisatie die gestructureerd aan de slag willen met het bevorderen van veilig en gezond werken in hun organisatie.

Wanneer:

U kunt zich aanmelden tot 21 september via onderstaand aanmeldformulier.

Waar:

Door één van onze adviseurs wordt u gebeld om een afspraak in te plannen. Via Teams, of Coronaproof bij u op locatie.

Kosten:

Deelname aan aanbod ‘Kom in beweging met de RI&E’ en ‘Verdiepende COVID-19 RI&E’ is gratis. Voor aanbod ‘RI&E Dashboard’ vragen wij een symbolisch bedrag van €149, welke u later kunt terug verdienen.

Inschrijftermijn: Meld u tot uiterlijk 21 september aan om in aanmerking te komen voor de aanbieding. Maar ook daarna gaan we graag met u in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

 

Aanmelden:

Gegevens

Begin:
21 september 2020
Einde:
25 september 2020
0
Productiviteitsverbetering van meldkamersTeam roeiers