Fysieke belasting: Voorkom ziekteverzuim met een gezonde werkomgeving

Als personeel door lichamelijke belasting uitvalt, is dat natuurlijk vervelend. Niemand wil thuis zitten met klachten door het werk. Iedereen wil gelukkig door het leven gaan zonder lichamelijke klachten en volledig kunnen meedraaien. Bovendien is het voor werkgevers  al een hele uitdaging om genoeg personeel te vinden met de krapte op de arbeidsmarkt.

Een prettige, veilige en gezonde werkomgeving waar werknemers met plezier kunnen werken is daarom van essentieel belang. Ook als het gaat om aantrekkelijk werkgeverschap. Lichamelijke klachten zijn al jaren terug te vinden in de top 3 van verzuimoorzaken. Maar liefst twee op de vijf werkenden in Nederland heeft te maken met lichamelijke belasting, waardoor ze kans lopen overbelast te raken. Werknemers vallen uit en personeelskosten nemen toe.​

Wat is lichamelijke belasting?

Lichamelijke belasting is de belasting van de spieren, botten, gewrichten, pezen en banden (het bewegingsapparaat) en wordt ook wel fysieke belasting genoemd. Iedere werknemer heeft te maken met fysieke belasting, bijvoorbeeld bij het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken). Dan worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen belast. Wanneer deze belasting te hoog wordt spreken we van overbelasting en kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Zit je tijdens het werk veel? Grote kans dat je dan juist last hebt van fysieke onderbelasting. Fysieke onderbelasting geeft naast risico’s op klachten aan het bewegingsapparaat ook een verhoogde kans op gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes.

De vhp-aanpak

Wij helpen bedrijven met het écht aanpakken van fysieke belasting, in plaats van het oplappen van mensen met klachten. Bij onze aanpak bekijken we alles vanuit een integrale blik op de mens, de techniek en de organisatie van het werk. Door de optimale samenwerking te vinden tussen deze drie factoren ontwerpen we gezonde werkomgevingen waar werknemers duurzaam hun werk kunnen doen en waarbij efficiëntie, snelheid en kwaliteit gewaarborgd blijven.

Ons stappenplan

 • Fase 1. Verkennen

  Wij starten met een verkenning van de vraag. In een eerste gesprek bespreken we de behoefte en de doelen van u als  klant. Wij analyseren de beginsituatie en denken praktisch mee over de gewenste eindsituatie. Samen bepalen we de strategie om het doel te behalen.

  Een ding is duidelijk we krijgen het onder controle!

 • Fase 2: zo gaan we het doen

  De resultaten vanuit de verkenning vertalen we naar een projectplan op maat.  Hierin beschrijven we de integrale aanpak waarmee we het probleem gaan aanpakken. We beschrijven wat we gaan doen, waarom we dit gaan doen en hoe we dat gaan doen.

  We kunnen van start!

 • Fase 3: Aan de slag

  Met het plan als basis gaan we aan de slag!

  We bezoeken de werkplek, spreken met werknemers en verkennen waar fysieke belasting binnen het werk een knelpunt kan zijn. Waar fysiek belasting een risico lijkt te zijn verrichten wij een verdiepend onderzoek om dit vast te stellen of uit te sluiten. Hierbij maken wij nuttig gebruik van de kennis en ervaring van de werknemers van het bedrijf. Zij kunnen ons alles vertellen over de inhoud van het werk en de ervaren ongemakken. In het gehele proces trekken wij dan ook samen met hen op.

  De resultaten van de analyse leggen we vast en geven we terug in de vorm van een rapportage of presentatie. Vanuit hier gaan we aan de slag om de fysieke belasting echt aan te gaan pakken. Op basis van de bevindingen uit het onderzoek leggen we oplossingsscenario’s voor. Samen bespreken we welk van de scenario’s het best past binnen de organisatie en het budget. Waar nodig helpen wij de scenario’s om te zetten in concreet toepasbare oplossingen. We maken een ontwerp of denken praktisch mee in de praktijk.

 • Fase 4 Borgen

  Nu duidelijk is wat er moet gaan gebeuren komt de lastigste stap. Het implementeren. Er ligt een goed idee, maar een goed idee is nog geen werkelijkheid. In deze fase zetten wij onze kennis in om u te helpen bij het in praktijk brengen van de oplossing. We helpen bij de praktische implementatie en denken met u mee over een aanpak om de verandering ook echt geborgd te krijgen. Na deze fase zijn wij klaar en is de fysieke belasting onder controle.


Het eindresultaat

Met onze aanpak bent u verzekerd van:

 • Een vermindering van lichamelijke belasting en minder fysieke klachten
 • Minder kans op ziekteverzuim door lichamelijke belasting en dus minder ziektekosten
 • Aantrekkelijk werkgeverschap om nieuwe collega’s aan te trekken
 • Een prettige werkomgeving voor nu en de toekomst


Praktijkvoorbeelden

Deze klanten gingen je voor, lees hun verhaal:

Terugdringen fysieke belasting met een praktische aanpak

klantcase-792-x-414

Onderzoek fysieke belasting bij Maasstad patiëntbegeleiding

onderzoek-naar-fysieke-belasting-bij-patintbegeleiding

Training en coaching on the job fysieke belasting bij PostNL

Training en coaching on the job fysieke belasting in distributie pakketpost PostNL

Ook de fysieke belasting op jouw werkvloer verminderen?

Neem dan contact op met Karlijn Doppenberg om de mogelijkheden te verkennen.

Contactformulier

0