in Nieuws

Tijdens het Congres Zorgtransformatie presenteerde Dr. Randy Moore, voormalig CEO van Mercy Virtual, hun inspirerende transformatieproces. Mercy Virtual maakt deel uit van het Mercy Health waar 44 ziekenhuizen bij aangesloten zijn. Als eerste Amerikaans ziekenhuis richt Mercy Virtual zich volledig op het bieden van ‘zorg op afstand’. Er werken 330 medisch professionals op afstand van de patiënt dankzij de inzet van technologie. De gezondheid van patiënten in 38 ziekenhuizen en in zeven staten wordt bij mensen thuis bewaakt. Met succes levert Mercy Virtual kwalitatief goede zorg buiten het ziekenhuis.

Begin met kleine onderwerpen die veel impact hebben

Het uitgangspunt voor Randy Moore en zijn team was de patiënt en niet de zorgprofessional. Men is gestart met kleine thema’s die veel impact hebben en grote besparingen opleveren. Zo is de IC veranderd in een Tele-IC. De weerstand bij aanvang veranderde snel in positieve ervaringen. Een succesfactor was het vinden van early adopters die technologische innovatie omarmen. Mensen waren aanvankelijk bezorgd over het voortbestaan van hun baan. Uiteindelijk kan men met hetzelfde aantal zorgprofessionals meer patiënten bedienen. Zijn advies is om op meerdere plekken te starten. Begin klein met problemen die je op eenvoudige manier kunt oplossen.

Besteed vooral aandacht aan cultuur en samenwerking

Bestuurders uit de gezondheidszorg stelden tijdens het congres met elkaar vast dat technologie een belangrijke rol speelt bij het realiseren van transformaties. Maar we moeten dit wel in perspectief blijven zien. Bij transformaties draait het 10% om technologie en 90% om de cultuur en samenwerking. Menig zorgstelling vraagt zich af: Hoe pak je dit aan? Hoe krijg je mensen mee? Ook werd gesteld dat binnen de zorg meer executiekracht, lef en ondernemerschap nodig is. Voor een betaalbare en toegankelijke zorg moeten we buiten onze comfortzone treden. Geen nieuwe technologie toevoegen aan een bestaand verouderd systeem. Dat maakt een oud systeem alleen maar nog duurder. Er is behoefte aan meer nieuwe zorginitiatieven. Ook de bijdragen van de politiek (wetgeving) en zorgverzekeraars (innovatieve contractvormen) zijn essentieel om de zorg betaalbaar te maken.

Mensen in beweging brengen

Om nieuwe technologie succesvol in gebruik te nemen is aandacht nodig voor het samenspel tussen mensen, werk, organisatie en technologie. Het gaat erom dat mensen op een inspirerende manier in beweging komen zodat teamflow ontstaat. In deze blog leest u meer over teamflow. Benieuwd hoe vhp door teamflow veranderingen realiseert? Maak dan een vrijblijvende afspraak met Jeanine Frunt. Tijdens de kennismaking denkt hij met u mee over een passende aanpak.

0