in Smart Health

De fysieke belasting in ziekenhuizen is vaak hoog. Patiënten die minder mobiel zijn moeten met veel kracht, maar weinig mankracht verplaatst worden. Tijdens behandelingen staan artsen en assistenten lang stil en ingespannen in een ongunstige houding. Assistenten in ziekenhuizen zetten de patiënt op de eerste plek en willen de best mogelijke zorg bieden. Vaak zetten zij hun eigen welzijn hierbij op de tweede plek, met klachten tot gevolg. Zo ook op de scopie afdeling in het IJsseland ziekenhuis, waar het team zich volledig richt op snelle en goede zorg voor de patiënt en daarbij zelf met klachten achterblijft. 

Assistent tot patiënt 

Wanneer het personeel zelf in de patiëntrol komt brengt dit hoge kosten met zich mee voor het ziekenhuis. Daarnaast veroorzaakt dit vaak een probleem met personele bezetting en daarbij mogelijk hogere belasting voor het overige personeel. Het is daarom zaak om de oorzaken van de hoge fysieke belasting in kaart te brengen en aan te pakken vóórdat deze leidt tot verzuim. 

Op zoek naar de oorzaak 

De oorzaak van de fysieke belasting is niet altijd even voor de hand liggend. Er wordt bijvoorbeeld vaak al gebruik gemaakt van hulpmiddelen, maar hiermee zijn de klachten toch niet volledig opgelost. Daarentegen zijn meer duidelijke oorzaken zoals zwaarlijvige patiënten of langdurige behandelingen moeilijk aan te passen. Toch kan hier de echte oorzaak soms simpel zijn. De manier waarop hulpmiddelen gebruikt worden of de manier van werken kan een oorzaak zijn van de belasting. Daarnaast is bewustwording bij de werknemers over de oorzaken van de belasting een belangrijke eerste stap. Het probleem ligt soms ergens anders dan verwacht. 

Out of the box 

Als buitenstaander met ervaring in verschillende werkomgevingen kijken wij met een frisse blik naar de werkzaamheden. Het lukt ons daarom om out-of-the-box oplossingen te bedenken of mogelijke verbeteringen in het proces te zien. Zo zijn wij op het moment bezig met een idee voor een heel simpel product als steun bij het scopiëren voor het IJsseland ziekenhuis, hiermee wordt een handeling met een langdurige inspannende houding goed ondersteund. Dit zorgt voor minder spanning in de spieren en daarbij minder fysieke belasting. Soms helpt het ook om breder te kijken, en bijvoorbeeld de indeling van de werkruimte aan te passen waardoor onnodig reiken, bukken of lopen wordt voorkomen. Dit kan al door de oriëntatie van de behandeltafel of het bed te veranderen, om zo minder te hoeven reiken of rijden met het bed. 

Less is more 

Met kleine aanpassingen in de werktechniek of een simpele ontwerpoplossing is het mogelijk om de oorzaken van fysieke belasting direct aan te pakken voordat het probleem verergert. Een snelle simpele oplossing is zo niet alleen goedkoper maar ook veel makkelijker te implementeren en daardoor een stuk effectiever. Zo kunnen de assistenten hun werk voortzetten met alle aandacht en zorg voor de patiënten, zonder zelf met klachten te eindigen. 

Inzicht in de oorzaken en oplossingen voor uw probleem op het gebied van fysieke belasting? Neem contact op met Karlien Berghman. 

0
Verminder de werkbelasting van uw ziekenhuismedewerkers met 50% subsidie!