in Smart Public

Bij bepaalde beroepen bestaat het werk voor een groot deel uit het kijken naar camerabeelden. Denk daarbij aan cameratoezicht en -bewaking (metrostation, industrieterrein, gevangenis) of bediening op afstand (tunnels, bruggen, sluizen). Voor de operator is het eenvoudiger om vast te stellen wat hij wel heeft waargenomen, zoals een incident, dan wat hij over het hoofd heeft gezien. Voor veel organisaties is dit een blinde vlek.

Opsporen van blinde vlekken

vhp human performance ontwikkelt daarom praktijktesten met gebruik van ‘mystery guests’. Getrainde professionals voeren onaangekondigd realistische scenario’s uit op plekken die via camerabeelden worden bekeken. Een voorbeeld is een smartphonegebruiker die bij de reling van een brug in het afgesloten gebied staat (op een relatief veilige plek uiteraard). Als deze persoon onopgemerkt blijft en ingesloten raakt bij de brugbediening, is er dus een blinde vlek gevonden die de veiligheid van mensen in gevaar kan brengen.

Waarneming continu verbeteren

De praktijktesten kunnen periodiek worden ingezet om de waarneming te toetsen. Om de blinde vlekken in kaart te brengen en de waarneming blijvend te verbeteren, is het advies om zo’n (onafhankelijke) toets een vast onderdeel te maken van een voortdurende verbetercyclus. De praktijktest kan bijvoorbeeld jaarlijks worden herhaald.

Interesse in een pilot met een ‘mystery guest’?

U kunt dan contact opnemen met Herman van Veelen. Hij bespreekt dan met u hoe de pilot op uw situatie wordt afgestemd.

0