Aanpak van werklast en werkdruk, Begeleiden van verandering en vernieuwing, Duurzame inzetbaarheid, Duurzame inzetbaarheid en arbo-ondersteuning, Smart Industry

Aanleiding 

Ondanks het feit dat veel werk op containerterminals in de haven in de laatste decennia volledig is geautomatiseerd komt er bij enkele stappen in het proces van lossen handmatig zwaar werk voor. Bij het lossen van containers moeten de verbindingen tussen de containers (de zogenaamde twistlocks) losgemaakt worden door met behulp van een grote aluminium stang de verbinding open te trekken; sjorren genoemd. In dit werk komen fysieke belasting, onregelmatige werktijden en piekbelasting vaak voor. Ook kampt de sector met een sterk vergrijzende populatie.  

Vraag 

Twee Rotterdamse sjorbedrijven hebben vhp human performance gevraagd om te onderzoeken wat de fysieke belasting in het werk is en oplossingen te formuleren én uit te werken om er voor te zorgen dat de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers wordt vergroot.  

Aanpak 

vhp human performance onderzocht wat de fysieke belasting is tijdens de sjorwerkzaamheden en formuleerde oplossingen in werktechniek en werkorganisatie om het werk lichter te maken. Daarnaast zijn een drietal modules ontwikkeld waarmee de bedrijven haar medewerkers kan onderrichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. Deze modules worden op dit moment ook op de beroepsopleiding onderwezen door vhp human performance.   

Resultaat 

Door de uitkomsten van het onderzoek fysieke belasting en het ontwerpen van de verschillende modules zijn de sjorbedrijven op weg geholpen om duurzame inzetbaarheid binnen de bedrijven voor de toekomst op de kaart te zetten.

0
Training en coaching on the job fysieke belasting in distributie pakketpost PostNLDuurzame inzetbaarheid bij 30 metalektro bedrijven