in Nieuws, Smart Health, Smart Industry

Onlangs schreven we in een blog over robotisering. Een mooi voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling zag ik op nu.nl: Hyundai ontwikkelt robotvest om zwaar werk te verlichten

Het robotvest is een exoskelet in de vorm van een vest. Het imiteert de bewegingen van de gewrichten en ondersteunt de drager van het exoskelet bij zware belasting. Daardoor wordt de fysieke kracht vergroot waardoor het werk minder belastend is. Een goede ontwikkeling, en niet alleen voor montagewerkzaamheden in de auto-industrie. Denk aan de ondersteuning die een exoskelet kan bieden voor de metselaar, elektrotechnicus of dozenstapelaar. Of als ondersteuning voor chirurgen en operatieverpleegkundigen.

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de toepassing van exoskeletten en dat is maar goed ook, want er zijn nog veel vragen en onbekende risico’s. Denk bijvoorbeeld aan intensief gebruik van het exovest. Het kan de gebruiker overmoedig maken en het vest (met batterijen) weegt zelf ook wat. Voor je het weet overbelast je je heup of knieën en ontstaan daar de klachten. Dat kan niet de bedoeling zijn. En wat gebeurt er als het werk niet alleen boven het hoofd plaatsvindt, maar meer variatie kent? Wordt zo’n vest dan juist hinderlijk in plaats van ondersteunend? Hyundai schrijft dat ze ook een exoskelet ontwikkelen waarin de monteur een zittende positie kan aannemen. Maar langdurig zitten tijdens het werk is ook niet gezond.

Dit soort vragen betekenen dat je goed moet nadenken voordat je een robotvest, exoskelet of andere variant gaat inzetten. Voor welk werk ga je het toepassen? Ontstaat er een nieuwe verdeling van taken tussen collega’s met en zonder een robotvest of exoskelet? Wat betekent dat voor die collega’s en voor de organisatie? Moet de werkplek of zelfs het gehele werkproces aangepast worden? Hoe train je de gebruiker in een gezond en veilig gebruik? En hoe voorkom je dat het hulpmiddel ongebruikt in het magazijn belandt?

Kortom, robotvest en exoskelet zijn mooie ontwikkelingen, maar zijn niet zondermeer overal toepasbaar.

Overweegt u deze nieuwe technologie in te zetten? Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes.

0