in Smart Public

Hoe vaak kijk je ergens naar zonder het te zien? Zoek je wel eens iets terwijl het direct voor je neus staat? Kijken zonder te zien is heel menselijk, toch kan het fatale gevolgen hebben wanneer een brugbedienaar één keer een stilstaand persoon in een zwarte jas niet ziet en de brug opent. Een uitkijkstrategie kan hierbij helpen: maak afspraken over hoe je iets bekijkt.

Zichteisen

Om goed te kunnen kijken en zien moet allereerst alle informatie goed in beeld zijn. Hiervoor worden zichteisen opgesteld: wat moet een bedienaar kunnen zien? Wat moet er in beeld gebracht worden? Bedienaren zijn de experts bij het opstellen van deze zichteisen, zij zijn zich er als geen ander van bewust welke gebieden belangrijk zijn om te zien en nog wel eens gemist worden.

Zichteisen, en dan?

Zichteisen zorgen ervoor dat de belangrijke gebieden van de brug in beeld gebracht worden, zodat de bedienaar deze kan zien. Al deze beelden voor de neus van een bedienaar neerzetten garandeert vooralsnog niet dat elk object op en onder de brug altijd gezien wordt. Uit het eye tracking onderzoek dat vhp human performance heeft uitgevoerd is gebleken dat zichteisen geen garantie geven tot zien. Daarom werken we aan een uitkijkstrategie.

Uitkijkstrategie voor bruggen en sluizen

Elke bedienaar kijkt op een andere manier, afspraken over kijken naar de camerabeelden zijn daarom hard nodig. Net zoals hoe je vroeger leerde oversteken: kijk links, rechts en weer links. Zo’n simpele, makkelijk te onthouden afspraak om echt te zien of het veilig is helpt ook voor het uitkijken van camerabeelden van bruggen. Wij noemen dit de uitkijkstrategie.

vhp human performance volgt 3 stappen om goed te kijken en zien voor veilige afstandsbediening:

  • Stel zichteisen op met de bedienaren, deze zijn specifiek per regio en type object.
  • Toets het cameraplan aan deze zichteisen. Let hierbij ook op weergave van informatie in het primaire zichtveld.
  • Stel een uitkijkstrategie vast met de bedienaren, hoe kijk je precies?

Ook aan de slag met een uitkijkstrategie voor veilige afstandsbediening van bruggen en sluizen? Neem vrijblijvend contact op met Karlien Berghman.

 

0