in Smart Health, Smart Public

De Volkskrant publiceerde op 27 januari het artikel “De computer als medisch specialist” over computerprogramma’s die radiologen ondersteunen bij het lezen van röntgenfoto’s. De computer speelt een steeds grotere rol bij het stellen van medische diagnoses. Door de huidige hype rondom kunstmatige intelligentie en Deep Learning leeft bij velen de verwachting dat de computer het stellen van diagnoses op korte termijn zal overnemen. De arts zal zich dan richten op de bespreking van de diagnose met de patiënt, de implicaties en het behandelplan. Er verschijnen ook publicaties die juist gericht zijn op het vinden van de ideale samenwerkingsvorm tussen arts en slimme software.

Hoe gaat de samenwerking tussen arts en computer eruit zien?

Eén van de medische domeinen waar veel van kunstmatige intelligentie wordt verwacht is radiologie. De hoeveelheid data is er groot en zelflerende software wordt steeds beter in het analyseren van beelden. Er zijn verschillende samenwerkingsvormen tussen de radioloog en computer te bedenken. De computer kan als “extra paar ogen” meekijken en de radioloog attenderen op afwijkende patronen in de beelden. Of zelfstandig alle eenvoudige beelden beoordelen zodat de radioloog zich kan richten op de complexe casussen.

Een andere vorm van samenwerking wordt beschreven in het artikel in de Volkskrant. Engelse onderzoekers stellen dat intelligente software, getraind met zelflerende algoritmes, de triage kan doen bij röntgenfoto’s en de beelden kan indelen op basis van prioriteit. De radioloog bekijkt eerst de beelden die door het systeem als urgent zijn beoordeeld waardoor kostbare tijd wordt gewonnen.

Bekijk mens, technologie én werkproces

Om intelligente systemen succesvol in de zorg in te zetten is het essentieel dat werkprocessen worden ingericht op een wijze die kwaliteiten van de arts en de computer optimaal benut. Hierbij komt dus meer kijken dan alleen slimme software: om de beste prestaties te bereiken moet de juiste samenwerking tussen arts, ondersteunend personeel en technologie worden gekozen. Ook moet meer worden nagedacht over de usability (gebruiksvriendelijkheid) van het systeem, opleiding, training en werkprocedures. Technologie en human factors gaan hierbij hand in hand.

vhp human performance is specialist op het gebied van human factors en mens-computer samenwerking. Wij denken graag met u mee over de kansen en uitdagingen voor uw organisatie. Meer weten? Neem contact op met Guido te Brake

0