in Smart Public

Het kabinet steekt de komende zeven jaar 1 miljard euro in de ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie (AI). Nóg eens 1 miljard euro komt van een groep van zo’n zestig bedrijven, verenigd in de zogenoemde AI-Coalitie. 

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) benadrukt dat ‘het publieke belang’ een grote rol krijgt bij de verdeling van het geld.  

Het risico van AI is een toekomstige wereld met minimaal menselijk contact, waarin computers alle beslissingen nemen. “We willen geen wereld zoals in Little Britain [satirische Britse televisieserie], waarin een ambtenaar op elke vraag van een burger zegt: “Computer says no”, aldus Keijzer.  

In de ethische discussie over AI stelt het singularity-kamp dat het huidige tempo van technologische ontwikkelingen uiteindelijk leidt tot een nieuwe levensvorm van zelfstandig denkende en lerende computers. Het andere kamp ziet juist een toekomst waarin mens en machine intensief samenwerken. Daarbij zal de computer steeds meer relatief eenvoudige taken van de mens overnemen en zullen mens en computer op complexere taken samenwerken. 

Goede zaak dat deze discussie wordt gevoerd. Uiteindelijk doen we het voor de mens. 

vhp human performance
Maak de mens het hart van de toekomst 

 

0