in Smart Industry, Smart Public

Dashboards in de procesindustrie bieden de operator een overzicht van het proces en informeren over kritische waarden en veranderingen. Als iets niet goed gaat, toont het dashboard tijdig de afwijking, zodat de operator het proces kan bijsturen. Een goed dashboard helpt de operator bij het opbouwen van een beeld van het proces en het tijdig nemen van beslissingen, waardoor de efficiëntie en de veiligheid van het proces verbeterd worden.

Proces én gebruiker

Maar wat maakt een dashboard goed? Er bestaan veel varianten, in alle maten en kleuren, eenvoudig, maar ook zeer complex. Een uniform dashboard bestaat in elk geval niet. Elk proces heeft zijn eigen structuur, kenmerken en kritische waarden. Maar ook de gebruikers kunnen verschillen. Een manager is vooral geïnteresseerd in procesinformatie op een wat globaler niveau, terwijl een procestechnoloog en een operator behoefte hebben aan meer details. Een goed dashboard sluit daarom aan bij het proces én bij de wensen van de gebruiker(s).

Zoekplaatje of effectieve ondersteuning

Een goed dashboard maken lijkt eenvoudiger dan het is. Er is vaak veel informatie beschikbaar over de kwaliteiten van het product, productiehoeveelheden, verbruikte energie, omgevingskenmerken, status van componenten, enzovoort. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke informatie echt relevant is voor de gebruiker en alleen deze op te nemen in het dashboard. Daarna moet deze informatie worden geïntegreerd en gevisualiseerd in een voor de gebruiker ondersteunend en effectief dashboard. Gaat het om een absolute meetwaarde of over de verandering ervan? En welke samenhang van meetwaarden is relevant voor de bewaking van het proces?

Om de gebruiker te ondersteunen is het zinvol om afgeleide of samengestelde eenheden uit de meetwaarden te berekenen. Intelligente software kan hierbij een rol spelen, zeker als deze ook kan voorspellen welke ontwikkelingen er aankomen. Voorkomen moet worden dat het dashboard een zoekplaatje wordt met informatie die de gebruiker in zijn of haar hoofd moet integreren. In één oogopslag moet de operator zien wat de status van het proces is.

Workshop

Werk je bij een waterschap, drinkwaterbedrijf, of voor een gemeente en wil je hier meer over weten? Doe dan mee aan de workshop Dashboards ontwerpen op 25 september 2019.

Het is één van de workshops die we samen met Witteveen+Bos organiseren rond het thema Integrale Regie en Waterbeheer. Heb je vragen over dit onderwerp neem dan contact op met Jan Legters

 

0