in Smart Health

Sinds januari 2020 hebben vhp human performance, VanBerlo en smartQare de krachten gebundeld ten behoeve van de ontwikkeling van een 24/7 Personal Health Control oplossing voor de zorg. Deze bestaat uit een medisch hulpmiddel voor op de bovenarm, een Cloud-based platform-by-design en een mobiele app.

In een serie van drie blogs vertellen we over de samenwerking tijdens het ontwikkelingsproces.

Even voorstellen

Onze klant, smartQare, is een 3 jaar jonge impact venture in de MedTech sector en maakt deel uit van het European Space Agency (ESA) Business Incubation program in Noordwijk. Om de grote uitdagingen in de zorg op het gebied vergrijzing, het chronisch personeelstekort en de sterk stijgende zorgkosten het hoofd te bieden ontwikkelt smartQare een unieke 24/7 Personal Health Control Solution. De oplossing heeft tot doel betere zorguitkomsten voor ouderen te realiseren. Tegelijkertijd moet de innovatie leiden tot grote kostenbesparingen voor VVT, zorgverzekeraars en uiteindelijk voor de BV Nederland. Als derde doelstelling streeft smartQare naar het efficiënter maken van bepaalde zorgprocessen waardoor er meer tijd overblijft om zinnige zorg te geven en het weer leuker wordt om in de zorg te werken.

24/7 monitoring

Het monitoren vindt plaats met behulp van een draagbaar device dat 24/7 diverse vitale waarden meet zoals hartslag, zuurstofsaturatie, huidtemperatuur en ademfrequentie. Het device is gekoppeld aan een app en een online platform dat de meetwaarden via het NB-IoT/LTE-M-netwerk van Vodafone ontvangt en veilig opslaat. Door deze waarden te toetsen aan een Early Warning Score kan klinische achteruitgang van de patiënt vroegtijdig worden opgespoord; het gaat hierbij om alle complicaties en gezondheidsveranderingen zonder hierin specifiek te zijn. In een medische cockpit (zorgcentrale) worden cliënten gemonitord. Bij zorgwekkende meetwaarden worden zorgprofessionals via de app geïnformeerd en wordt de mantelzorg eventueel bijgeschakeld. Het device is tevens voorzien van een activiteiten-index, valdetectie, plaatsbepaling via het Galileo satellietsysteem en een alarmknop waarmee de drager kan aangeven dat hulp gewenst is.

 

 

 

 

 

 

 

Productvisualisatie, gemaakt door VanBerlo

Toegevoegde waarde

De oplossing van smartQare is van toegevoegde waarde bij het op afstand monitoren in een thuissituatie (hospital@home) van kwetsbare ouderen met een of een combinatie van meerdere chronische aandoeningen. Denk hierbij aan longziekten als COPD, cardiovasculaire ziekten, diabetes, epilepsie, kanker, reuma, artrose, astma en zwaarlijvigheid). Het medische hulpmiddel is niet alleen inzetbaar met het oog op “veilig langer thuis wonen” en ‘meer zelfregie’, maar kan ook intramuraal voor zowel CARE en CURE instellingen de kwaliteit van de zorg verbeteren en zorgprocessen efficiënter maken.

Krachten bundelen

Bij het ontwikkelen van een nieuw medisch product is naast de techniek ook de factor mens zeer belangrijk. Wie gaat er met het product werken, door wie wordt het aangeschaft, wat zijn de verschillende behoeftes en voldoet het product aan de verwachtingen van de drager; allemaal vragen die bekeken en onderzocht moeten worden om tot het juiste businessmodel en het juiste product te komen. In aanvulling op de business- en technische expertise van smartQare was er derhalve behoefte aan een expert op het gebied van Human Factors en onderzoek (vhp) en aan een technisch ontwerpspecialist (VanBerlo). Van daaruit is de samenwerking ontstaan tussen de drie partijen.

Propositie thuiszorg

Bij de start van het project hebben we een keuze gemaakt voor de 1e propositie van smartQare. De keuze is hierbij gevallen op de ouderen die zelfstandig thuis wonen en gebruik maken van thuiszorg, met als doel de zelfredzaamheid en het gevoel van veiligheid voor deze groep te vergroten.

Binnen deze thuiszorg propositie heeft vhp in samenwerking met VanBerlo meerdere onderwerpen voor smartQare verdiept door middel van:
– Workflow onderzoek
– Gebruikersonderzoek
– UX design

In deel 2 van deze blogserie zullen we dieper ingaan op het gebruikers- en workflow-onderzoek.
Naar aanleiding van de verdieping van vhp en VanBerlo is smartQare nu in de fase van industrialisatie gekomen waardoor zowel de hardware als de software ontwikkeld kunnen worden voor de eerste serie die op de markt komt. De lancering van het product zal medio 2021 zijn.

 

0
Workshop teamflow in de Zorg