in Smart Industry

In verschillende organisaties begeleiden wij bedrijfsbrede veranderingen in werkwijze en cultuur. Ook op het gebied van veilig werken. Dit doen we samen met medewerkers, leidinggevenden en directie. Zo hebben verandertrajecten écht impact.

Leidinggevenden boosten de veiligheidscultuur bij Wienerberger

De afgelopen 8 weken vonden op alle 16 locaties van Wienerberger, marktleider op het gebied van keramische bouw- en bestratingsmaterialen, veiligheidsdagen plaats. 60 Leidinggevenden deelden tijdens de veiligheidsdagen hun gezamenlijke inzichten en ervaringen met medewerkers door de interactieve sessies zélf te begeleiden. De dagen hebben een sterke impuls gegeven aan het veiligheidsbewustzijn en de mindset voor veilig werken. vhp human performance gaf het programma vorm en was leidend in de organisatie van de veiligheidsdag. Een cruciale boost om veilig werken in gedrag en cultuur verder te brengen.

Steeds een stap dichter bij je doelen

Bij Wienerberger is er veel aandacht voor veiligheid. Veilig werken kan altijd beter. Dit jaar stelde Wienerberger onder meer de vraag hoe veilig werkgedrag zich verder kan vertalen in betere resultaten op de veiligheidsprestaties. In relatie tot het thema duurzame inzetbaarheid is dit een onderwerp waar HR en KAM het initiatief hebben genomen om verbeterslagen te maken.

Het goede gesprek brengt de kern voor verandering

In aanloop naar de jaarlijkse Veiligheidsdagen zijn we in gesprek gegaan met alle leidinggevenden op de 16 verschillende locaties over veiligheidsleiderschap en teamwork. Deze dialoog bracht veel boven: zowel ambities en doelstellingen als zorgen en vragen. Hoe doordring je medewerkers structureel van de noodzaak om veilig te werken? Hoe zorg je dat productiedruk niet ten koste gaat van veilig werken? Hoe maak je lastige situaties bespreekbaar? En als je zover bent, hoe borg je veilig werken? Door het gesprek aan te gaan kwamen we erachter wat er speelde. Met de dialoog die ontstaat, raak je iets wat de verandering al op gang brengt. Dit ervaren we zelf ook als bijzonder en waardevol.

De juiste mindset geef je door

Door de gesprekken groeide het inzicht hoe dichter bij de doelen te komen. Dit inzicht vormde het uitgangspunt voor de Veiligheidsdagen. In “train de trainer” sessies met de leidinggevenden komt de beweging echt op gang. Het begint met gezamenlijk én persoonlijk bewustzijn creëren en wilskracht ontwikkelen om de nieuwe mindset te houden en nieuw gedrag gewoon te maken. We begeleiden de leidinggevenden zodanig dat zij dit zelf durven en kunnen doorgeven aan hun medewerkers. Wij stimuleren ze, zij gaan zelf in de praktijk aan de slag. Zij gaan de verantwoordelijkheid die ze voelen rondom veiligheid op een natuurlijke manier omzetten in acties. 60 Leidinggevenden van alle 16 locaties deelden hun gezamenlijke inzichten en ervaringen met medewerkers door de interactieve sessies nu zélf te begeleiden.

Hoe doen we dat dan?

We hebben complete draaiboeken liggen voor veiligheidsdagen en veel ervaring in “train de trainer”. We bekijken per vraag wat de aanpak op maat is. We begeleiden het interne projectteam van de klant in de praktijk. Het projectteam gaat aan de slag om het traject zelf te ervaren en scherp te stellen. We voeren workshops met elkaar uit, bekijken ze kritisch én reflecteren op hoe de deelnemende leidinggevenden erin zitten. De leidinggevenden worden gestimuleerd zelf na te denken over zowel de richting die ze voor ogen hebben als het realiseren van de veiligheidsdag op hun locatie. Samen met hun medewerkers, voltallig management en directie. Dat geeft de klant én ons voldoening.

Wij kijken samen met Wienerberger terug op een mooi traject. Lees ook het persbericht van Wienerberger.

Een veilige werkcultuur vraagt continu aandacht, ontwikkel je door te boosten en maak je duurzaam door te borgen.

Duurzaam veilig werken in jouw organisatie? Neem gerust contact op met Jeanine Frunt voor advies en informatie op maat.

0