in Smart Industry

“Mam, waar zijn mijn sportsokken? Ik heb ze nodig! Nu!” Dit soort kreten roept mijn dochter regelmatig. Herken je dat? In ons leven gaat er bijna geen dag voorbij zonder dat we iets kwijt zijn. Niet alleen thuis, maar ook op het werk. Als je nagaat hoeveel tijd we besteden aan het zoeken naar spullen, zul je zien dat dit best veel is!

Zoeken naar gereedschap

Laatst deed ik een project in de bouw, waarbij ik taaktijden opnam om inzicht in fysieke belasting van het werk te verkrijgen. Real time legde ik vast hoe lang men bezig was met het sjouwen van spullen, het op maat maken of monteren van gipsplaten. Na een half uur observeren en meten viel me op dat men best vaak wat kwijt was. “Waar is de schroefmachine” of “waar heb ik ook alweer mijn zaag voor het laatst gebruikt?” Misschien was het toeval dat dit net bij de start van de metingen gebeurde. Gelukkig had ik bij het voorbereiden een categorie ‘Overig’ opgenomen. Om te onderzoeken of er daadwerkelijk sprake was van toeval, besloot ik deze categorie te gebruiken om vast te leggen hoe vaak en hoe lang iemand op zoek was naar spullen.

Na 5 dagen fulltime twee monteurs te volgen was het resultaat op z’n minst opzienbarend. Elke monteur was per dag een half uur kwijt met zoeken naar gereedschap of ander materieel wat men nodig had voor de taak! Dat is 2,5 uur per persoon per week!

Hoewel het buiten de scope van het project viel, besloot ik ook dit resultaat te presenteren aan de opdrachtgever. Hij was geschokt. Nog meer daarover dan over de fysieke belasting waaraan de mannen bloot werden gesteld in het werk. Meteen werd actie ondernomen om onnodig zoeken te voorkomen.

Zoeken of vinden?

Het klinkt als een open deur: voorkom onnodig zoeken en tijdverspilling door zorg te dragen voor een georganiseerde werkplek waarin alle materialen een vaste plek hebben. Het zal ongetwijfeld de efficiëntie in uw bedrijf bevorderen. Men hoeft immers niet langer te zoeken, maar slechts spullen te vinden. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld van de Lean 5S methode (scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden) gebruik te maken. Een veelgebruikte methode voor werkplekorganisatie en de daarbij behorende gedragsverandering.

Ook benieuwd waar en hoe u gemakkelijk winst kunt boeken in uw productieproces? Of wilt u meer informatie over Lean 5S? Neem vrijblijvend contact op met Hetty Vermeulen.

0