in Smart Health

Op verpleegafdelingen, intensive care units en operatiekamers zijn veel beeldschermen en andere apparatuur aanwezig. Er is veel visuele informatie beschikbaar. Medisch specialisten en andere zorgprofessionals dienen hun aandacht te verdelen over meerdere informatiebronnen. Bovendien hebben zij hun aandacht vooral nodig voor hun patiënten. Mensen kunnen echter maar een beperkte hoeveelheid visuele informatie verwerken. Dit kan tot kritieke en lastige situaties leiden. Hoe zorg je dat de juiste informatie op het juiste moment waargenomen wordt zodat er tijdig en adequaat gehandeld wordt?

Gericht kijken

Door eye tracking kun je zien wanneer en op welke manier een persoon informatie op displays of beeldschermen bekijkt. De eye tracking bril registreert waar de ogen op gericht zijn. Je ziet of het kijkgedrag rustig is of juist ongecontroleerd. Wordt alle relevante informatie wel bekeken? Eye tracking is een zeer geschikt middel om waarneming zowel kwantitatief als kwalitatief te onderzoeken en te verbeteren.

Voorbeelden van toepassingsgebieden waarbij we eye tracking gebruiken:

 • Het beoordelen en ontwerpen van grafische user interfaces (GUI):
  Met eye tracking bepalen we of belangrijke informatie opvalt en op de juiste plek op het beeldscherm staat. Hiermee verbeteren we het ontwerp van bestaande of nieuwe GUI’s.
 • Het onderzoeken en ontwerpen van een werkplek:
  Wanneer meerdere apparaten naast elkaar staan wordt het verdelen van de aandacht lastiger.  Welke apparaten hebben prioriteit? Op welke positie plaats je de apparatuur? Met eye tracking kijken we over welke apparaten een medisch specialist zijn of haar aandacht verdeelt. Wat zijn de afleidende factoren? Hoeveel tijd besteedt men aan de verschillende waarnemingen? Deze bevindingen geven aanknopingspunten voor verbeteringen.
 • Het inrichten van schappen en stellingen:
  Met eye tracking kun je kijken hoe snel iemand een bepaald item vindt. Je kunt het zoekpatroon in kaart brengen en aan de hand daarvan interventies bedenken waarmee het zoeken eenvoudiger wordt. Denk daarbij aan het toepassen van visuele cues zoals kleurcodering en het labelen van schappen en producten.
 • Het bestuderen en trainen van een kijkstrategie:
  We brengen met eye tracking in kaart op welke manier iemand kijkt. In de zorg is het bestuderen van kijkstrategie bijvoorbeeld belangrijk voor (visuele) inspectiemethoden. Ervaren radiologen beoordelen een foto vaak in enkele seconden. Hieruit kan lering getrokken worden voor beginnende radiologen. Tevens kan met eye tracking de waarnemingsprestatie worden bepaald. Heeft de radioloog alle afwijkende/opvallende gebieden gezien om de juiste beslissing te kunnen nemen?

Eye tracking bij hartchirurgie

In het Deutsches Herzzentrum Berlin wordt eye tracking toegepast om bypassoperaties te evalueren. Hierdoor is het mogelijk om te beoordelen of jonge chirurgen de juiste parameters waarnemen en correct reageren op complicaties. Deze film laat goed zien hoe deze kliniek met eye tracking werkt.

Gratis demosessie op uw locatie

Wilt u ervaren hoe waardevol eye tracking is voor uw werk of organisatie, meld u dan aan voor een gratis demosessie op locatie. Tijdens deze sessie analyseren we de waarneming van uw medewerkers.

 

 

0