in Smart Public

Waar het regelen van verkeer op dit moment vooral een overheidstaak is, zien we ook in verkeersmanagement een kanteling. De centrale gedachte op de summit van “Mobility, Safety and Smart Centres as a Service” op 24 maart 2017 is dan ook de volgende transitie; van in eigen publiek beheer uitvoeren van deze diensten, per weg- en stadsbeheerder en per domein; naar geïntegreerde diensten door private partijen over de weg- en stadsbeheerders en domeinen heen.

Meerdere domeinen slim combineren en integreren

Eén oplossing is om tunnelbediening, brugbediening, verkeersmanagement, parkeerbeheer en cameratoezicht slim te combineren en te integreren in één centrale; de integrale Centrale, ofwel de iCentrale. Voor de techniek is dit uitdagend; hoe breng je alle data uit de verschillende databronnen én domeinen bij elkaar? Welke taken kan je automatiseren? Hoe biedt je de taken aan de operators aan?

Voor mens en organisatie is dit zo mogelijk nog uitdagender: onder welke condities kunnen operators meerdere domeinen bedienen of managen, hoe ga je om met mentale werkbelasting, welke competenties hebben operators straks nodig en op welke manier kan een organisatie flexibel op- en afschalen?

Innoveer met de mogelijkheden van de mens

Denkend vanuit de huidige techniek en werkprocessen is het moeilijk om voor te stellen dat in een iCentrale één operator taken van verschillende domeinen kan doen. Wij kijken hier op een andere manier naar: kijk naar de mogelijkheden die toekomstige techniek gaat bieden, creëer mooi werk en vergroot al gaande de mogelijkheden van de mens. De mens is namelijk ook erg belangrijk in dit proces en moet hierin meegenomen worden.

In een onafhankelijke rol werkt vhp human performance daarom enthousiast mee aan de juiste condities voor mensen om efficiënt, veilig en met plezier te werken in een iCentrale samen met Maas and More.

Bent u geïnteresseerd? U kunt zich inschrijven via de website MaasandMore of neem gerust contact op met Guido te Brake.

0
Bediening van bruggen: Oog voor blinde vlekkenTerugblik themadag brugbediening